Book rom

Kunstneren

 Mai Cheng Zheng En av de mest spennende utviklingene innen nyere kunst er den sammenhengende sammenløpet av østlig og vestlig estetikk. Endelig har de en gang fjernet klyngene som ifølge rasisten Kipling aldri skulle møtes, ikke bare møttes, men slått sammen med hevn, og vi er alle rikere for det.

 

Et av de mest gunstige eksemplene for å bevise dette poenget er arbeidet til Mai Cheng Zheng, en kinesisk maler som bor og arbeider i Oslo, Norge

 

Selv om kineserne har praktisert feng-shui i fire tusen år, har de fleste vestlige bare blitt kjent med begrepet de siste tiårene. Feng-shui, som oversettes fra kinesisk som «vind og vann», er den eldgamle vitenskapen om å tilrettelegge elementene i ens liv, spesielt ens bo- og arbeidsrom, for å være i samsvar med naturen. Utøvere av feng-shui hevder at riktig plassering av skrivebordet eller sengen kan ha en dyp innvirkning på ens energi, ens arbeid og andre aspekter av ens liv, og bringe dem i harmoni med naturen og øke ikke bare ens kreative effektivitet, men også ens ens følelse av velvære.

 

Mai Cheng Zheng tok dette langvarige trossystemet et skritt videre da hun begynte å anvende prinsippene for feng-shui på kunsten å male som student ved Beijings Central Academy of Arts and Design på slutten av 70-tallet. I 1981 ble hun imidlertid glad i ekspresjonismen etter å ha sett en utstilling av verk av den norske ekspresjonisten Edvard Munch i Nasjonalgalleriet i Beijing. 

Hun var bestemt på å studere i Munchs hjemland og ble tatt opp ved Statens kunsthøgskole i Oslo, og fikk senere et stipendiat på Kunstakademiet i Bergen.

På ekte flerkulturell måte gjenopptok kunstneren som ble norsk statsborger i 1989 sin interesse for feng-shui og lærte nordmenn å ordne arbeids- og oppholdsrom mer effektivt. Samtidig som en fin kunstner begynte hun å introdusere feng-shui-prinsipper, sammen med mer vestlige elementer (som hennes preferanse for oljemaling fremfor blekk) også i arbeidet sitt.

 

Siden har Mai Cheng Zheng blitt internasjonalt kjent for sin lykkebringende syntese av østlig og vestlig estetikk, med utstillinger på så prestisjefylte steder som Nasjonalgalleriet i Beijing, hvor hun først oppdaget Munch, og Espace Bateau Lavoir i Paris, et galleri som en gang representerte Picasso. Hun har også stilt ut i Tyskland, Belgia og Island, og hatt soloshow på Galleri Asur i Oslo.

 

Det første som treffer en ved Mai Cheng Zhengs arbeid, balansen hun oppnår mellom samtidens umiddelbarhet og tidløs skjønnhet. I malerier med en gang funky og elegant kan hennes bruk av fragmenterte figurative bilder og graffiti-lignende skrap og tegn i stort sett abstrakte fargeområder huske ikke mindre en enfant forferdelig av den utrammede gesten enn avdøde JeanMichel Basquiat.

Mai Cheng Zheng benytter imidlertid slike enheter på en mindre aggressiv og mer bevisst måte for å oppnå balanse og harmoni snarere enn dissonans. Hun oppnår dette ved alltid å balansere kalde farger med varmere. Hun setter også alltid opp kontraster mellom former og former som er små og store, og skaper en følelse av at de er nær eller langt. Dermed bringer hun prinsippene til yin og yang, eller positive og negative, som er grunnlaget for feng-shui, å bære i komposisjonene sine.

Det er en impuls mot det overdådige og utsøkte som fortøyer Mai Cheng Zhengs verk, ikke i den monokromatiske Literati-tradisjonen, fra hvis gestus-livlighet visse abstrakte ekspresjonister hentet inspirasjon, men i mye tidligere kinesiske gravmalerier fra det 8. århundre, med deres kombinasjon av delikat linearitet, jordiske mineralfarger og taktile freskomalerier. Hennes bruk av livlige røde farger, gullfarger og glitrende sorte, i kombinasjon med mer dempede farger, trekker seg også tilbake til den lakkerte overflod av Tang-dynastiet.

 

Mai Cheng Zheng kombinerer også arketypiske tegn med mer moderne elementer adoptert fra ekspresjonisme og handlings maleri, som nøster og gir drypp ala Pollock, for å oppnå dynamiske sidestillinger av figur, form og gest. Whiplash kalligrafiske streker brukes ganske mesterlig for å animere overflatene på maleriene hennes på omtrent samme måte som Cy Twomblys skrotete setninger.

Disse kalligrafiske elementene er spesielt rikelig og energiske i Mai Cheng Zhengs maleri Her er samspillet mellom statiske og flytende elementer spesielt dynamisk, og viser denne kunstnerens tro på at «bare når to motsatte krefter virker sammen, får vi energi.»

.

 

kunstnerens  sammensetning av sammenkoblede «rammer» antyder en nesten filmisk sekvensering, og dets livlige piktografiske bilder formidler følelsen av en episk fortelling eller myte.

På Golden Age og The Jar of Signs utdyper Mai Cheng Zheng lignende temaer på tydelig forskjellige måter. Sistnevnte maleri er en interessant komposisjonsavgang, med de dristig skisserte konturene av en stor vase rundt forskjellige silhuettede menneskelige og dyreformer, noe som antyder kultur som en beholder for historien, en beholder for vår felles menneskelige arv.

Det er nettopp hennes evne til å kapsle inn arketyper og universelle temaer i vitale visuelle termer som gjør kunsten til Mai Cheng Zheng til slutt verdifull og givende. 

 

Book opphold

Alltid inkludert i oppholdet:

-frokost
-spatid ankomstdag og avreisedag
-timeplan med badstuopplevelser
-yogatimer
-badetøy
-lån av badekåpe og slippers
(DET ER 16-ÅRS ALDERSGRENSE I SPA)

Se gjesteinformasjon her:

Book dagspa

Alltid inkludert ved dagbesøk i spa:

-lån av badekåpe, slippers og håndkle (badetøy er ikke inkludert)
-frukt/te
-timeplan med badstuopplevelser

(DET ER 16-ÅRS ALDERSGRENSE I SPA)